Москва припомни на Киев до какво могат да доведат сравненията на нациите с животни

По повод коментарите на украинския президентски съветник Юрий Бирюков, който сравни руснаците с „насекоми”, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова припомни думите на Адолф Хитлер, който наричаше славяните, и в частност украинците „зайци, неспособни на самоорганизация”. По мнението на Захарова двете определения поразително си приличат, съобщи в понеделник „Кореспондент”, цитиран от RT и „Руски дневник“.

Захарова допълни коментара си във Фейсбук с откъс от книгата на украинския историк Франц Грелка, в която той анализира провала на украинските националисти между двете световни войни и по време на нацистката окупация. Като аргумент той цитира част от разговор на Хитлер с неговия съветник Вернер Кепен от септември 1941 г.:

“Райхскомисар Кох отхвърля идеята за свободна Украйна. Славяните са част от семейство “Зайци”. Ако стопанинът не ги подритва, те никога няма да се издигнат над заешкото си ниво. Естественото им състояние, към което се стремят, е обща дезорганизация”.

“Какви лоши шеги си прави понякога историята с онези, които я пренебрегват”, коментира Захарова на страницата си във Фейсбук.

Изданието напомня, че чл. 161 от Наказателния кодекс на Украйна забранява използването на обидни и дискриминационни квалификации по национален, религиозен, расов или географски признак.