Москва прие постановление за амнистия по случай 70-годишнината от Победата над фашизма

Руският парламент прие постановление за широка амнистия по случай 70-та годишнина от Победата във Великата отечествена война в периода 1941- 1945 година, предаде ТАСС.

Правителството единодушно прие постановлението на второ и трето четене, което ще влезе в сила днес или най-късно утре. 442 депутата са гласували „за“, а гласували с „не“ и въздържали се няма.

Предложеният от руския президент указ може да засегне до 400 000 души, осъдени на реални и условни срокове. Амнистията засяга лицата, заподозрени, обвинени и осъдени за пръв път за умишлени престъпления от лека и средна тежест, имащи определени заслуги пред Родината.

Става дума за хора, участвали във военни действия за защита на страната, а също така изпълнявали своя войнски дълг по време на контратерористичните операции в Северен Кавказ, участвали във войната в Афганистан и в други страни, където са се водили военни действия.

Амнистията се разпространява и върху осъдените до 5 години за неумишлени престъпления, както и върху слабо защитените в социално отношение затворници – непълнолетни, инвалиди, възрастни хора, родители на деца с увреждания.

Помилването не се отнася за лицата, извършили тежки криминални престъпления. Опозиционният лидер Алексей Навални, който беше осъден условно за мошеничество и присвояване на средства, също няма да бъде включен в списъка на амнистираните, тъй като този вид престъпления не фигурират в приетото от Държавната Дума постановление. В затвора ще останат и осъдените за безредиците на площад „Болотная“ опозиционери.