Москва посреща мощите на Св. Георги Победоносец

С благословията на Московския патриарх и на цяла Русия Кирил и според решение на Свещения Кинот на Света Гора – Атон в знаменателната 70-та година от Великата Победа на 24 април в Русия ще пристигне ковчегът с мощите на Свети Георги Победоносец, светията, който в продължение на векове в Русия почитат като покровител на войнството. Денят на Георги Победоносец се чества на 6 май и предшества Деня на победата на 9 май.

Православната светиня в Москва ще бъде достъпна за поклонения от 6 до 11 май в храма на великомъченик Георги Победоносец, съобщи порталът Rublev.com, превърнал се в официална информационна площадка на проекта по пренасянето на светинята.

„Това бе общо, колегиално решение на целия Атон – да подкрепим Русия, да почетем и уважим подвига, който са извършили нашите предци в борбата с фашизма“, отбелязва един от организаторите на пренасянето на мощите – директорът на фонд „княз Владимир“ Виктор Костин.

Посрещането на светинята ще се състои в московското летище на 24 април, след което тя ще бъде транспортирана в Ярославска област. През следващите два месеца мощите на светеца ще бъдат представени също и в Ставропол, Елиста, Волгоград, Белгород, Краснодар, Подолск, Санкт Петербург, Смоленск, Тула и Екатеринбург.

Десницата на Георги Победоносец се съхранява в атонския манастир Ксенофонт, основан през Х в. Там се намира и чудотворната икона на светеца, която ще пристигне в Русия заедно с мощите.