Москва обнародва документи за освобождаването на Освиенцим

Москва обнародва документи за освобождаването на Освиенцим

Публикувано от:

Министерството на отбраната на Русия за първи път обнародва някои документи на Централния архив на министерството на отбраната, свързани с освобождаването на концлагера „Аушвиц-Биркенау“ в Освиенцим от Червената армия през януари 1945 година. Съгласно архивните документи, лагеристите са спасени от почти равен брой руски и украински войници, съобщи lifenews.ru.

Разсекретени са 15 уникални по съдържание документи, част от които по-рано са били секретни и достъпни само за тесен кръг специалисти-историци. Тези документи министерството на отбраната на РФ публикува за първи път. Документите свидетелстват и настроението, с което поляците са посрещали на освободените територии бойците на Червената армия. В документите се посочват данни за националния състав на 60-та армия, които свидетелстват, че най-много сред освободителите са руснаци и в по-малко, но безспорно внушително количество украинци. В документите се посочва, че руски войници, сержанти и офицери в състава на армията са били 42 398 души, а украинци – 38 041.

Също така, в документа са посочени и други националности: белоруси, арменци, казахи, татари, чуваши, мордвини, туркмени, карели, киргизи, финландци, евреи, чеченци, осетини, башкири, калмики, кабардино-балкарци, дагестанци, удмурти, марийци, коми, буряти, молдовци, а също: българи, югослави, гърци, латвийци, литовци, естонци, поляци, чехи, немци, китайци – всички тези националности са в състава на Червената армия, освободила заедно със съюзниците си Европа от фашизма, което прави тази Победата многонационална.

МОСКВА

След изказванията на външния министър на Полша Гжегож Схетина, че вратите на Освиенцим първо са отворили украински войници, а по-късно и последвалото „уточнение“ от страна на украинския премиер Арсений Яценюк, че Освиенцим е освободен от украински бойци от Лвов и Житомир, руското министерство на отбраната прие решение да обнародва документи, доказващи, че преди 70 години Освиенцим е освободен от многонационалната Червена армия. Дни по-късно след изказванията на полския и украинския политици, канцлерът на Германия заяви по време на паметна церемония, че лагерниците са освободени от съветски войници от Червената армия по време на освобождаването на Полша от фашизма. С това си изказване, канцлерът на Германия възстанови историческата справедливост.

Москва обнародва документи за освобождаването на Освиенцим

Тук е моментът да поясним, че Първи Украински фронт е обозначен „Украински“ по географски признаци, а не защото според украинския премиер Арсений Яценюк, се сражавали само украинци. Първи украински фронт е обединение на съветски войски, преименуван по-късно на Воронежки фронт.

Червената армия освободи Освиенцим

Припомняме, че Полша не изпрати покана на руския президент Владимир Путин за участие в мероприятията, посветени на 70-годишнината от освобождението на Освиенцим от фашистки окупанти.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=XR9zjTNt55k[/embedyt]

Група френски затворници от концентрационния лагер Аушвиц ( Освиенцим ) , освободени от Червената армия Снимка: Държавният архив на Руската федерация

Група френски затворници от концентрационния лагер Аушвиц ( Освиенцим ) , освободени от Червената армия
Снимка: Държавният архив на Руската федерация