Москва обвинява Киев в нарушаване на Минските споразумения

Шестима мирни жители са загинали, а 13 души са ранени в резултат от обстрела на украинската армия на Кировски квартал в Донецк. Това съобщи заместник-началникът на областната администрация в областта Светлана Гаврилчина, цитирана от Донецката информационна агенция.

„В нашия квартал вчера загинаха шестима души, а 13 бяха ранени в различна степен“, каза тя.

Загубите в армията на ДНР бяха оповестени от представителя на министерството на отбраната на републиката Едуард Басурин.

„Ако говорим за подразделенията на армията на ДНР, то броят на убитите е 14, ранените са 86, 18 от които тежко“, каза той.

По неговите думи по-рано опълченците на ДНР благодарение на своята всеотдайност и готовност за саможертва, са успели да спрат настъплението на противника по-навътре в ДНР.

Басурин разказа, че през първата половина на деня разузнаването е регистрирало „необичайно оживление на позициите на противника“. След това украинските военни от позициите си в съседна Красногоровка първо са открили огън по позициите на ДНР, а след това по тези на ВСУ, разположени в Мариинка.

„Сякаш в отговор на този обстрел украинската артилерия в контролираната част на Мариинка, откри масиран артилерийски огън по нашите позиции в покрайнините на Донецк. Скоро след това към нея се присъедини и артилерията на ВСУ, разположена в Красногоровка. В резултат от това позициите на нашите сили в околностите на Донецк се озоваха под кръстосан артилерийски огън“, съобщи Басурин.

Според него „няма съмнения относно предварителното планиране от Киев на тази провокация“.

„Украинските боеприпаси още не бяха стигнали до нашите позиции, когато украинските   медии вече избухнаха със заглавия и гръмки изказвания за измисления от тях провал от армията на ДНР на Минските споразумения и началото на нашето настъпление срещу украинските позиции“, констатира представителят на отбранителното ведомство.

Под прикритието на този масиран обстрел украинските военни прехвърлиха от Новоселовка в Мариинка и Красногоровка общо две танкови роти и около триста военни от украинската армия.

„Те се намират там и сега, – каза Басурин. – По този начин, скритата цел на провокациите се оказа рязкото увеличаване на забранената в Минските споразумения бронирана техника и артилерия на ВСУ в покрайнините на Донецк за организирането на поредна провокация в събота или подготовка на атака срещу града“.

В Кремъл свързват изострянето на ситуацията в Украйна с опитите на Киев да извърши провокации в навечерието на срещата на върха на „Голямата седморка“ в Германия.

„Тук несъмнено е налице опит за дестабилизиране на ситуацията, за провокиране на напрежение. Тези провокативни действия са организирани от Въоръжените сили на Украйна. Ние наистина сме сериозно обезпокоени от това“, заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Той отбеляза, че „и по-рано отново на фона на големи международни мероприятия вече нееднократно украинската страна е предприемала подобни действия, които да увеличат напрежението“. „И сега ние сме сериозно обезпокоени във връзка с поредното повтаряне на тази активност“, подчерта представителят на Кремъл.

Москва констатира нарушение на Минските споразумения от страна на Киев и очаква решението на ОССЕ за виновните за влошаването на ситуацията в региона, каза още Песков.

„Нарушенията са налице и министърът на външните работи на РФ Сергей Лавров вече каза, че тук представителите на ОССЕ трябва да направят съответните изводи и точно да определят кой носи отговорност за тези нарушения“, подчерта Песков.

Според него изострянето на ситуацията в Украйна се случва по вина на киевските власти. „Там се стреля срещу Донбас. Опълченците не могат сами да обстрелват своята територия“, отбеляза той.