Русия не се сърди на България заради спирането на „Южен поток“

Русия не се сърди на България заради спирането на “Южен поток”, заяви високопоставен руски представител, цитиран от БГНЕС.

Русия не се сърди на България заради спирането на проекта „Южен поток“, тя не можеше да направи друго, защото решението бе взето не от нея, а от Брюксел, от хора, които заемат постове, за които не са избирани, поясни дипломатическият представител.

Той добави, че руската страни желае да използва интерконекторните връзки на проектите ТАП и ТАНАП, за да бъде прокарано трасе за руски газ към Европа. Припомни, че вече са подписани и съответните меморандуми с Гърция и Италия.

Въпросът е газът да стигне до Гърция, било през България, било дори през Турция, поясни събеседникът.

Той не конкретизира има ли вече сигнали дали ЕС ще приеме или отхвърли новия руски проект, подчертавайки, че страната му очаква решението на Брюксел по въпроса.

Високопоставеният събеседник припомни, че след „Южен поток“ страната му предложи „Турски поток, макар че това съвпадна с времето, когато Турция не беше сформирала правителство след поредните избори. По думите му топката бе в турската страна, но тя така и не взе решението по предложението. Спирайки се на предложението за газовото трасе „Северен поток-2“, той припомни, че то не е руско, а е дошло от фирми от Германия и Франция

Припомняме изявлението на Владимир Путин по-рано тази седмица, че Москва не се е отказвала нито от „Южен поток“, нито от „Турски поток“, но очаква ясна позиция от Европейската комисия по тези въпроси.

„Но ние окончателно не сме се отказвали нито един от проектите – нито от „Южен поток“, нито от „Турски поток“, каза Путин. „Ние се нуждаем само от ясната позиция на ЕК“.

„Южен поток“ не е руско начинание, както често се смята. Това е международен проект с участието на водещите европейски енергийни гиганти. В него „Газпром“ притежаваше 50%, а италианската ЕНИ – 20%. Френската „Електрисите дьо Франс“ и германската „Винтерсхал“ /част от BASF/ държаха по 15%.

След избухването на украинската криза през зимата на 2013-2014 г. международната обстановка се усложни и стана неблагоприятна за реализацията на газопровода.

На 1 декември 2014 г. по време на посещението си в Анкара руският президент Владимир Путин заяви, че Москва спира проекта „Южен поток“. „С оглед на това, че до момента не сме получили разрешение от България, смятаме, че Русия в тези условия не може да продължи реализацията на този проект. Ние не можем да започнем строителството на морската отсечка, докато не получим разрешението от България“, заяви тогава стопанинът на Кремъл.

В началото на декември 2015 г. Русия обяви, че проектът за газопровод „Турски поток“ е спрян. Това стана, след като турските ВВС свалиха руски бомбардировач Су-24 в небето на Сирия. Този акт на Анкара предизвика най-голямата криза в двустранните руско-турски отношения от десетилетия насам.

На 20 януари 2016 г., когато „Газпром“ обяви, че договорът за проекта за газопровод „Южен поток“ е разтрогнат.