Москва може да поръча още ядрени ледоразбивачи

Москва може да поръча още ядрени ледоразбивачи

Публикувано от:

До 2035 г. Русия може съществено да увеличи присъствието си в Арктическия регион. Тази есен правителството ще разгледа новата редакция на програмата си за развитие на Арктика, подготвена от Министерството на икономическото развитие, съобщават руски медии. В документа са предвидени дейности в раздела “Строителство на атомни ледоразбивачи”. Започнало е изграждането на три атомни ледоразбивача, но техният брой може да бъде увеличен.

От Министерство на промишлеността и търговията съобщиха, че нуждата от атомни ледоразбивачи до 2035 г. се оценява на 8 бройки. Сега в Русия се експлоатират четири такива съда. В “Балтийски завод – Съдостроене” вече започна строителството на три универсални ледоразбивача по проект 22220. Освен това, до края на 2017 г. ще приключи разработването на техническия проект на ядрения ледоразбивач “Лидер”. До 2035 г., като се вземе предвид извеждането от експлоатация на три атомни ледоразбивача, според “Росатом” има нужда от още два съда по проект 22220. В перспектива е възможно строителството на още до три ледоразбивача “Лидер”.

Проектът 10510 “Лидер” е перспективен нов тип руски атомни ледоразбивачи, чиято основна задача е осигуряване на денонощна навигация по Северния морски път и провеждане на експедиции в Арктика. Примерната стойност на един съд е близо 70 милиарда рубли (почти 1 милиард евро). А стойността на универсалните ледоразбивачи от проект 22220 се оценява на 47 милиарда рубли.

Източник: inews.bg