Москва и Пекин призоваха украинците към диалог

Москва и Пекин призоваха украинските политици към национален диалог

Източник: ИТАР-ТАСС

Този призив е от съвместното заявление на лидерите на Русия и Китай в резултат на преговорите между двете страни в Шанхай, съобщи ИТАР-ТАСС.
Владимир Путин и Си Дзинпини изразиха сериозна загриженост за вътрешнополитическата криза в Украйна. Те предложили на украинските региони и обществено-политическите групи да започнат диалог и да разработят концепцията за развитието на Украйна при пълно зачитане на правата на гражданите.
Русия и Китай имат намерение да се противопоставят на намесата във вътрешните работи на други държави, призовават страните да се откажат от езика на едностранни санкции, от финансиране или поощряване на дейности, насочени към промяна на конституционния строй на други държави, се посочва в съвместно заявление на лидерите на двете страни, прието по резултатите от преговорите на Владимир Путин иСи Дзинпини.
Страните също призовават да „бъде запазена стабилността на международните отношения, мира и сигурността на регионално и глобално равнище, кризисните ситуации и спорове да се уреждат чрез преговори, да се води борба с тероризма и трансграничната престъпност, да се противодейства на разпространението на оръжието за масово унищожение“.

Напомняме, че руският президент Владимир Путин пристигна в Шанхай за преговори с председателя на Китайската народна република Си Дзинпини и за участие в съвещание, посветено на сътрудничеството и мерките на доверие в Азия.