Москва и Париж съгласуваха сумата на неустойката за корабите „Мистрал“

Москва и Париж предварително съгласуваха сумата на неустойката, която френската страна трябва да плати заради неизпълняването на доставката на корабите „Мистрал“, следващият етап от консултациите ще се състои през юли, съобщи източник в сферата на военно-техническото сътрудничество, предаде РИА Новости.

„През юни успяхме да постигнем съгласуване, предварително, от двете страни, на решението за сумата, която Франция трябва да изплати като компенсация на Русия заради неизпълняването на доставките на „Мистрал“. Предварително, тъй като решението предстои сега да бъде одобрено от правителствата на двете страни“, заяви събеседникът на агенцията.

Той съобщи също, че в момента се провеждат активни консултации. „Именно благодарение на тях страните постигнаха предварително съгласуване на сумата, която трябва да бъде изплатена. Сега делегациите обсъждат техническата процедура за изплащането на компенсацията“, каза още източникът.

По неговите думи, следващият етап от консултациите ще се състои през юли.

По-рано медиите публикуваха информация, според която Париж бил готов да върне на Русия сума от порядъка на 800 млн. евро, а Москва настоявала за 1,1 млрд.

Съветникът на руския президент по военно-техническо сътрудничество Владимир Кожин потвърди пред РИА Новости, че преговорите за „Мистрал“ са близо до приключване и в най-скоро време ще бъде подписано споразумение за връщане на средствата на Русия.

„Преговорите навлизат в заключителна фаза, в най-скоро време ще подпишем с французите споразумение за връщане на парите на Русия“, каза Кожин на Международното военноморско изложение в Санкт Петербург.