Москва изпрати протестна нота на Киев заради действията на украински Ан-26

Министерството на отбраната на Русия изпрати официален протест на военното аташе на Украйна заради действията на украински самолет Ан-16 в близост до руски сондажни кули в Черно море. Това съобщи пред журналисти официалният представител на ведомството Игор Конашенков.

Той уточни, че министерството е привикало украинския аташе по въпросите на отбраната за връчване на военно-дипломатическа нота. В нея се изразява протест на руското министерство на отбраната за действията на украинската страна, по време на които украински самолет Ан-16 е извършил днес от 11.30-12.00 местно време два опасни полета над сондите „Таврида“ и „Крим-1“ на пределно ниска височина. Уточнява се, че това е създало заплаха за сигурността на персонала и оборудването им. Конашенков отбеляза, че в нотата действията на украинския самолет се оценяват като провокационни, съобщи БГНЕС

Охраната на газовите платформи  е подала светлинни сигнали за предотвратяване на сблъсък с върховете на газодобивните кули, заяви пред журналисти в Севастопол днес представител на щаба на руския Черноморски флот, цитиран от ТАСС.

Той нарече „абсолютна лъжа“ твърденията на украинската страна, че самолетът Ан-26 е бил обстрелван. При втория заход на украинския самолет, с цел предотвратяване на възможна авиокатастрофа, служител на охраната на кулата на едната платформа е подал 4 светлинни сигнала от „сигнален пистолет“, добави представителят на щаба на Черноморския флот.