Молитви пред мощите на княз Александър Невски

Да не забравяме подвига му, той ни помага, когато изпадаме в униние, каза епископ Герасим
Десетки християни се включиха в тържествената литургия по повод летния храмов празник на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. На 30 август Църквата отбелязва пренасяне на светите мощи от град Владимир в град Санкт Петербург на светия благоверен княз Александър Невски. Това се случило по времето на руския император Петър I. Това е вторият годишен празник и на патриаршеската катедрала -ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски“ в София. От 1998 г. в патриаршеската катедрала се пази частица от светите мощи на княза, които са постоянно изложени за поклонение от вярващите.
Вчера Мелнишкият епископ Герасим възглави, а молитвено участие в богослужбата взе Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. Заедно с епископ Герасим съслужиха ар-хим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Пахо-мий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, архим. Филип Василцев, предстоятел на Храм-подворие на РПЦ-МП „Св. Николай Мирли-кийски“, архим. Теофан, ставр. ик. Нелуц Опря -представител на Румънския патриарх и предстоятел на румънския храм „Св. Троица“, столични свещеници и храмовото
духовенство.
По време на причастния канон протодякон Александър Нешев прочете житието на благоверния княз Александър Невски, а в края на богослужението епископ
Герасим каза, че „не бива да забравяме подвига на св. Александър Невски, неговата смелост и себеотрицание. Той сега пред престола на Бога се моли за всички нас и ни помага, когато изпадаме в униние или телесни слабости и имаме нужда от неговата помощ. За това нека усърдно да му се молим и той бързо ще ни чуе и ще се притече на помощ, ако молитвата ни произлиза от чисто сърце и наистина е пламенна“, каза епископ Герасим. Богослужението завърши с многолетст-вие и Негово Светейшество благослови всички, дошли да се помолят пред мощите на св. Александър Невски.
***
През 1880 г. Второто обикновено народно събрание приема предложението на княз Александър Батенберг в София да бъде изграден храм-паметник. Първият проект за храма е на руския архитект Ив. Богомилов. Министерски съвет обаче не го одобрява и по-късно проектът е възложен на руския архитект А. Н. Померанцов, който го изгражда в типично неовизантийски стил, характерен за средата на 19 в. в Русия.
Строежът на храма започва през 1904 г. и завършва през 1914 г. Поради редица причини освещаването му става на 12.09.1924 г.
„Св. Александър Невски“ е най-големият храм-паметник на Балканския полуостров. Построен е върху площ от 2600 кв. м, дължина от 70 м и широчина от 55 м.
Височината на главния купол е 42 м, а на камбанарията заедно с кръста е 52 м.

Автор: Николина АЛЕКСАНДРОВА, Ангел КАРАДАКОВ, в. Стандарт