Молдова възнамерява да запознае Русия със споразумението за асоцииране с ЕС

През ноември 2013 Молдова подписа споразумение за асоцииране с ЕС в хода на срещата на високо равнище на Източното партньорство

Министърът на външните работи и европейската интеграция на Молдова Наталия Герман заяви на пресконференцията в Кишинев, че в хода на предстоящата й визита в Москва ръководството на Русия ще бъде запознато със споразумението за асоцииране и свободен търговски режим на Молдова с ЕС, предаде РИА Новости.

„Разпоредбите на настоящия документ са преведени на руски език и могат да бъдат дискутирани по време на двустранната среща” – подчерта министърът.

По думите на Герман, по време на срещата с руския й колега Серей Лавров ще бъдат обсъдени важни въпроси в областта на миграционната политика, икономиката, както и за уреждане на конфликта в Приднестровието.

Какво се случва в Приднестровието

Приднестровието, 60 % от населението на което е съставено от руснаци и украинци, се опитва да се отцепи от Молдова преди разпадането на СССР, опасявайки се, че Молдова ще се присъедини към Румъния. През 1992 година, след неуспешен опит на властите на Молдова да решат проблема, Приднестровието се превърна в неподвластна на Кишинев територия. За Молдова този вариант не е удачен, затова предлага автономия на жителите на Приднестровието в състава на единна държава.