Модернизираният „Бял лебед” Ту-160

Казанският авиационен завод извърши изпитателен полет на стратегическия бомбандировач Ту-160, наречен още „Бял лебед“, след капитален ремонт за модернизация.

Заводът започна модернизацията на бомбардировача през 2000-ата година до версията Ту-160М.

Модернизацията е съвместена с капитален ремонт. По време на тези мероприятия, освен удължаване на ресурса на самолетите, напълно бе обновен комплекса за радиоелектронно оборудване.

Към 2020 година ВВС на Русия планират да се въоръжат с 10 бомбардировача, преминали модернизация по проекта Ту-160М.

Ту-160 (условно наименование в НАТО – Blackjack, на жаргон Бухалка) е съветски свръхзвуков стратегически бомбардировач-ракетоносец с изменяема геометрия на крилата, разработен от Конструкторско Бюро Туполев. Най-големият в историята свръхзвуков самолет. Наричан от своите пилоти „Белият лебед“.

В двата вътрешно фюзелажни отсека може да се побере до 40 тона въоръжение, включително няколко вида управляеми ракети, управляеми и свободно падащи бомби и други средства на нападение в това число и ядрени.

Разполага със стратегически крилати ракети Х-55(12 единици на две многопозициони ПУ барабанен тип). Те са предназначени за поразяване на стационарни цели с предварително зададени координати, които се програмират в ракетата преди излитане.

Противокорабният вариант на ракетата има радиолокационна глава за насочване.

За поразяване на цели на малка далечина се използва ародинамичната свръзвукова ракета Х-15 до 24 броя в четири пускови установки.

Бомбеното въоръжение на Ту-160 се разглежда като вторично ударно въоръжение, предназначено за поразяване на цели, които не са поразени при ракетния удар на бомбандировача.

В отсека за въоръжение са разположени бомби с различни насочващи глави, в това число и най-голямата руска лазерна бомба КАБ-1500 с тегло 1500кг.

Самолетът може да носи на борда си до 40 000 кг свободно падащи бомби с различен калибър,в това число ядрени, различни касетъчни бомби, морски мини, и друго въоръжение.

В песпректива се планира да се интегрира ново въоръжение, което се състои от високоточните крилати ракети Х-555 и Х-101, имащи по голяма далечина на полета, и са предназначени за поразяване на стратегически цели,а също така и тактически наземни и морски цели.

Характеристики:

Екипаж: 4 (пилот, втори пилот, бомбардировач, оператор на защитните системи)
Дължина:54.1м
Крило:
Височина:13.10м
Площ на крилото:
Разтегнато:400 м² (4,310 фут²)
Прибрано:360 м² (3,875 фут²)
Тегло празен:110 т
Натоварен тегло:268 т
Максимално полетно тегло:275 т
Двигатели 4 х Кузнецов НК-32
Максимална скорост:2220км/ч 2.05Мах
Далечина на полета:17400км
Боен радиус:10500км

Източник: infobalkani.wordpress.com