Мнение: Българите разбират – командните пунктове на НАТО ги правят мишена

Новите бази и командни центрове на НАТО в България и изобщо в страните от Източна Европа не носят по-голяма сигурност за страната, а точно обратното – намаляват я и ни превръщат в потенциална мишена. Такова е мнението на около една трета от българското население, сочи изследване на британската социологическа компания Populus, проведено у нас и в още 7 страни. В същото време обаче на подобно мнение са и хората в още държави и то далеч не само такива, които са били част от Съветския блок в миналото.

Според изследването 32% от населението у нас смята, че присъствието на такива натовски обекти застрашава сигурността на страната ни. В същото време не малка част от хората в Германия също гледат негативно на центровете там и на тези в Източна Европа. Сред участвалите в анкетата на британците 21% от германците са били на мнение, че това носи заплаха за националната сигурността на самата Германия.

Макар и в отделните държави настроенията по отношение на присъствието на натовски бази и войски в Европа да не са еднакви, в болшинството от страните, където е проведено изследването, няма нито една, където алиансът да събира подкрепата на повече от половината население. Рекордьор в това отношение са поляците. 49% от тях смятат, че НАТО трябва да присъства в страната им и в Европа. В Унгария пък на такова мнение са 38 на сто от гражданите. Хората в САЩ също не са от най-силно подкрепящите натовското присъствие на Стария континент. Все пак обаче 42% от тях смятат, че това повишава сигурността в Европа.

Не малък процент от допитаните смятат и че новите бази по никакъв начин няма да повлияят на националната или регионалната сигурност. На въпроса „Как откриването на новите командни пунктове на НАТО ще се отрази на безопасността в Европа?“, 28% от всички запитани смятат, че това нито ще я повиши, нито ще я намали. Самото изследване пък е било проведено във Великобритания, САЩ, Германия, Франция, България, Унгария, Чехия и Полша.

Причините хората в Европа да нямат единно мнение по отношение на присъствието на НАТО в техните страни и на континента са няколко, смята руският военен експерт и зам.-директор на Таврическия информационно-анализаторски център РИСИ Сергей Ермаков.

„Резултатите от анкетата показват, че Европа не е хомогенна. Т.е. в различните държави се срещат коренно противоположни мнения относно това дали присъствието на Алианса стабилизира обстановката и повишава ли сигурността на съответната страна“, казва той пред радио Sputnik, цитиран от „РИА Новости“. И допълва, че тези различни мнение са свързани предимно с историята на съответния народ, с географското положение на държавата, поради което предизвиква у гражданите различни преценки кое точно представлява заплаха за сигурността и в каква степен.

Ермаков дава конкретен пример с България. Според него много от хората у нас правилно оценяват, че откриването на натовски обекти на наша територия ще намалят сигурността на страната.

„Според класификациите на НАТО България се намира на южния фланг на алианса, поради което директно се сблъсква с определени заплахи. Жителите на тази страна разбират, че наличието и укрепването на натовска инфраструктура на нейна територия няма толкова да помогне за повишаването на сигурността на страната, колкото ще я направи още по-привлекателна, например, за терористите. А също така и ще я превърне в мишена при възникване на каквито и да било военни действия. Именно тези съображения предизвикват изказаното от българите мнение в изследването“, обяснява Ермаков.

Експертът коментира също и настроенията, които анкетата показва при германците. Според него те разбират, че присъствието на американски войски и бази на НАТО в страната не повишава националната им сигурност. „В продължение на много години на територията на Германия е локализиран най-големия военен контингент на САЩ извън пределите на собствената си държава. Така германците вече са свикнали да живеят в съседство с американски войници. Но в същото време те разбират, че това военно присъствие реално предизвиква допълнителни главоболия за Германия. И на практика това мощно присъствие по никакъв начин не я пази от каквито и да било заплахи“, казва още руският експерт.