Митрополит Антоний заведе поклонници в Бари

Тридесет и двама миряни бяха поведени от митрополит Антоний на поклонение на мощите на Св. Николай Чудотворец в Италия. Инициативата, която е първа по рода си, бе на храма „Св. Николай Мирликийски“ в София, по-известен като руската църква. Оттам са поканили Западно-и средноевропейския ни владика да възглави групата. Така Дядо Антоний, настоятелят на храма – архимандрит Филип, и последвалите ги поклонници тръгнаха на 10 ноември на организирано пътуване към светинята на Св. Николай Чудотворец в Бари.

В групата, освен българи, имаше грък, англичанин и полякиня, приели православието, както и няколко украинци.

В петък, на 11 ноември, посетихме Николското Патриарше Подворие на Руската църква в италианския град. Там ни посрещна настоятелят – протоиерей Андрей Бойцов. Отецът разказа на гостите за древната история и съвременното житие и битие на Николския храм. Впечатлени от южноиталианския регион Пулия, се отправихме към град Алберобелло. Там, в катедралната базилика, митрополит Антоний, съвместно с архимандрит Филип, отслужиха кратък молебен пред мощите на светците безсребърници Козма и Дамян.

Песнопенията и молитвите напълниха огромния храм с хора, възхитени от чудодейното въздействие на православната служба

Независимо от това, че придошлите бяха католици, те се молиха и палеха свещи редом с православните християни

„Св. св. Дамян и Козма, молете Бога за нас“, повтаряха след митрополит Антоний и архимандрит Филип миряните.

Съботният ден, 12 ноември, бе кулминацията на поклонението. Дядо Антоний поведе поклонниците към огромната базилика на Св. Николай в Бари за отслужване на тържествената божествена литургия.

Направи ми впечатление, че храмът е католически и се питах как ще се отслужи православна служба в него. Но преди началото, италианските помощници в базиликата се засуетиха в подготовка на мястото. За по-малко от 5 минути католическият олтар се превърна в православен с пригоден за целта мобилен иконостас.

После отец Андрей ми разясни ситуацията: Преди няколко години той взел разрешение от тогавашния приор – настоятел на базиликата, когато в храма се извършват православни служби три пъти седмично, да се закачва иконостас с православни икони. След изтичането на четиригодишния мандат на приора обаче, следващият настоятел забранил практиката. Но и неговият мандат изтекъл. И новоизбраният приор на базиликата Св. Николай – Циро Капотосто, отново разрешил поставянето на иконостас в дните, определени за православни богослужения.

И ето, иконите са наредени, хóрът на руската църква, съставен предимно от живеещи в Бари украинци, дава начало на службата. Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний възглави Божествената литургия на мощите на Св. Николай Чудотворец. Тя бе отслужена съвместно с настоятеля на руския Николски храм-подворие в Бари протоиерей Андрей Бойцов, с настоятеля на руската църква – Николския храм-подворие в София – архимандрит Филип Василцев, и с клирика на Българската Православна Църква архимандрит Теофан Диновски.

Тържествената литургия обедини българи, руснаци, украинци, сърби, румънци, поляци, англичани, гърци и местни католици!

Базиликата се изпълни с хора, които се молиха заедно. Миряните, които бяха постили, се изповядаха и взеха Свето причастие. След привършване на Божествената литургия митрополит Антоний се обърна към хората с архипастирски слова, като радушно приветства и настоятеля на Патриаршието Подворие в Бари протоиерей Андрей Бойцов. Владика Антоний отбеляза неговия труд и полаганите усилия за развитието на поклонничеството към великата общоправославна светиня. Той приветства и приора на базиликата – Циро Капотосто, който му връчи съдина с чисто свето миро от мощите на светеца. След литургията владика Антоний поведе миряните към катедралния събор, където се поклониха на мощите на Света великомъченица Коломба, пострадала за вярата през 276 г. по времето на императора Валентиниан. В същия ден митрополит Антоний оглави и Всенощното бдение в Руската църква „Св. Николай“. В неделя, на 13 ноември, Западно- и Средноевропейският митрополит възглави Божественната литургия в Руската църква към Патриаршето Подворие в Бари в съслужение с протоиерей Андрей Бойцов, с архимандрит Филип (Василцев) и с клирика на Българската Православна Църква архимандрит Теофан (Диновски). На богослужението се молеха и пречистиха поклонниците от София и местните православни. С приключване на Божествената литургия бе извършено прославяне на светеца Николай Чудотворец, след което владика Антония се обърна със слова към миряните в храма. Той топло приветства и благодари на настоятеля на Подворието в Бари протоиерей Андрей Бойцов и му поднесе в дар икона на Свети Серафим, архиепископ Богучарски.

От името на Светейшия Български Патриах Неофит му дари украсен кръст и бродиран от български майстори епитрахил

за тържествени служения. „Руската църква в Бари е готова да даде подслон на православните български братя и сестри. В този великолепен град в Южна Италия се съхраняват мощите на Св. Николай Чудотворец. Чудесата на Светеца продължават и до ден днешен. Искаме да дадем възможност на повече хора да разберат за това благодатно място. Всеки желаещ да се помоли на Св. Николай Чудотворец може да дойде и да отседне в подворието към Руската църква „Св. Николай“. Добре дошли, братя и сестри българи!“, каза в заключение отец Андрей. След приключване на богослуженията митрополит Антоний благослови праздничната трапеза, обявявайки край на поклонническото пътешествие в Бари.

С пътуването до италианския град се слага начало на поредица от поклоннически турове, които ще се осъществят и в други градове. За догодина се предвижда посещение на православни светини в Рим и Москва.

Автор: Оля Ал-Ахмед, standartnews.com

Снимки: Оля Ал-Ахмед

Божествена света литургия на мощите на Св. Николай Чудотворец в Бари изнесена от Западно и Средноевропейския митрополит Антоний