Министър Вежди Рашидов поднесе съболезнования на министъра на културата на Руската федерация по повод кончината на директора на Библиотеката за чуждестранна литература на Руската федерация

Министърът на културата Вежди Рашидов поднесе съболезнования на министъра на културата на Руската федерация Владимир Медински по повод кончината на Екатерина Гениева (1946 – 2015), дългогодишен директор на Библиотеката за чуждестранна литература на Руската федерация, която ни напусна след кратко боледуване броени месеци преди да навърши 70 години. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата, пише ИА Фокус.
В съболезнователното писмо на министър Вежди Рашидов до министъра на културата на Руската федерация пише:
“Уважаеми господин Медински,
С голямо прискърбие в България научихме за скоропостижната кончина на г-жа Екатерина Гениева, дългогодишен директор на Библиотеката за чуждестранна литература на Руската федерация в Москва, известна у нас като “Иностранка”. Имах честта да познавам тази изтъкната деятелка на руската литература, критик и филолог, с която заедно осъществихме и първия значим за нас проект на превод на руски език на нови десет романа от български автори. Тяхното издаване и разпространение в Русия дължим преди всичко на енергията на г-жа Екатерина Гениева и на нейната мисия за осезаемо присъствие на чуждоезични произведения на руския литературен небосклон.
Бих искал да подчертая, Г-н министър, и грижата, която тя положи за функционирането на Българския културен институт в Москва на територията на “Иностранка”, като с това създаде най-добри условия за сътрудничество между нашите две славянски министерства на културата.
Моля от името на българската културна общественост, от името на Министерството на културата на Република България и от лично мое име да предадете на близките и на сътрудниците на г-жа Екатерина Гениева нашите най-искрени съболезнования.“