Министърът на отбраната на Турция: Анкара ще си сътрудничи с Русия за Сирия

Турция ще направи всичко, което се изиска от нея в рамките на сътрудничеството си с Русия по сирийските въпроси. Това заяви в петък пред телевизия „Хабер Тюрк“ турският министър на отбраната Фикри Ишик, като припомни, че такава договореност е била постигната на преговорите между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган на 9 август в Санкт Петербург, предаде ТАСС.

„На преговорите бе прието решение за създаване от нашите страни на база за съвместна работа по свързаните със Сирия теми. И всичко, което е необходимо за това, ще бъде направено от нас“, каза той.

Ишик отбеляза, че Турция „ще продължи решителната борба с групировката „Ислямска държава“, тъй като републиката повече от всички останали страни, включително Русия и САЩ, страда от дейността й“.

„Работата ни в международната коалиция ще продължи без каквото и да било забавяне. А понижаването на напрежението в отношенията с Русия със сигурност ще има своята полза по този въпрос“, посочи министърът.

Що се отнася до сътрудничеството с Русия в областта на отбранителната промишленост, Ишик съобщи, че „по този въпрос е отворена нова страница“. „Разбира се, ние сме страна-членка на НАТО, и в този план не подлагаме на съмнение задълженията си. Но членството в алианса не означава, че ние не развиваме двустранни отношения“, каза той.

По думите му Турция „ще развива тесни отношения с Русия в областта на отбраната въз основа на интересите си и това няма да бъде стъпка срещу НАТО или която и да било друга страна“.