Министерството на отбраната на Русия: САЩ обучават бойци от Националната гвардия в зоната на конфликта в Украйна

Американски военни обучават Националната гвардия на Украйна на бойни действия не в западната част на страната, а буквално в Донбас. Това заяви пред журналисти в четвъртък официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

Миналата седмица около 300 американски десантчици пристигнаха в Украйна за участие в командно-щабните учения Fearless Guardian 2015, които започнаха на 20 април в Лвовска област.

„Това, което наистина трябва да предизвика безпокойство сред обществеността, е обучението украинските гвардейци от американските военни на щурмови действия в градски условия.

Само че това се случва не в Лвовска област на Яворовски полигон, както показват украинските телевизии, а непосредствено в зоната на бойните действия в района на Мариупол, Северодонецк, Артьомовск и Волноваха“, каза Конашенков.

По-рано представителят на Донецката народна република на преговорите в Минск Денис Пушилин заяви, че ДНР оценява пристигането на инструктори от САЩ в Украйна като опит за ескалация на конфликта в Донбас. Той също така изрази опасенията си във връзка с това, че след приключването на ученията чуждата техника може да остане на територията на Украйна.

От руското външно министерство заявиха, че обучението на украинската армия от американски военни за овладяване на оръжие и техника по западен образец може да се определи като първа стъпка към доставките в Украйна на съвременно американско въоръжение.