Мигранти протестират голи, Македония не ги пуска

Икономическите мигранти, които са блокирани на гръцко-македонската граница се съблякоха голи до кръста в знак на протест. В т.нар. „ничия земя“ има над 1300 души. Повечето от тях са от Иран, Пакистан, Бангладеш, Мароко, Алжир, Тунис, Ливан, Конго, Сомалия и други африкански държави.

От средата на миналата седмица властите в Скопие не допускат икономически мигранти и хора от държави, където няма военни действия. Въпреки това обаче гръцките власти продължават да трупат мигранти на македонска граница, недалеч от град Гевгелия. Мигрантите на няколко пъти се опитаха да съборят загражденията и да нахлуят на македонска земя, но бяха спрени от силите на реда.

Поради блокадата на жп-линията от страна на мигрантите вече няколко дни не се движат влаковете по международната линия от Солун за Скопие. Част от мигрантите отказват и хуманитарната помощ, която им се предлага – храна, одеяла, вода…

От време на време те скандират „Не сме терористи“, „Искаме свобода“, “Меркел“. От началото на годината през западната ни съседка са преминали над 500 000 мигранти. Всички те идват организирано от Гърция с автобуси и влакове до македонския граничен град Гевгелия. Властите в Скопие многократно призоваха за координация между Атина и Скопие по този въпрос, но до момента няма воля от гръцка страна за това. Гърция се противопоставя и на разполагането на полицаи от “Фронтекс” по границата между двете държави.

Източник: БГНЕС.