Меркел: Мигрантите, които не са от региони на бойни действия, трябва да си вървят обратно

Бежанците, които пристигнаха не от райони на водене на бойни действия, трябва да напуснат Германия, заяви в четвъртък канцлерът Ангела Меркел във Франкфурт на официалното откриване на автосалона International Motor Show Cars.

Пряко излъчване на изказването е водено от всички немски телевизионни канали.„Ние ще осигурим защита на всеки, който се нуждае, на останалите трябва да кажем: вие трябва да напуснете Германия”, казала Меркел под аплодисментите на залата.

Според канцлера, пристигналите в Германия бежанци се нуждаят от интеграция, „това е наша дългосрочна задача”. Тя призовала участниците в автосалона, сред които са представени големи производители, „открито да отидат при тези хора, да им дадат шанс.

Меркел съобщила за почти 800 хиляди бежанци, които могат да пристигнат до края на годината. Вицеканцлерът Зигмар Габриел обаче очаква до един милион.

Миграционното ведомство в Германия уточнява, че страната не приема така наречените икономически бежанци, тоест мигриралите по икономически причини. Статут на бежанец ще се дава само на хора, които пристигат в Германия от региони, където се водят бойни действия. След пристигането в страната те се разпределят в миграционни центрове, където подават молби за предоставяне на съответен статут, разглеждането на всяко заявление продължава в ФРГ средно около година.

Все повече немски политици призовават да се съкрати времето за разглеждане на заявленията за признаване на кандидатите за бежанци, за да се разтоварят миграционните служби.