Меркел и Путин разговаряха по телефона

В разговора бе засегната темата Украйна

Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха в телефонен разговор ситуацията на Корейския полуостров и осъдиха Пхенян, че не зачита резолюциите на Съвета за сигурност на ООН съобщи Ройтерс.

Двамата лидери подчертаха, че такива стъпки противоречат на принципите за неразпространение на ядрено оръжие и създават сериозна заплаха за регионалния мир и сигурност, каза в комюнике пресслужбата на Кремъл. Според тях „уреждането на тази изострена криза е възможно само с политико-дипломатически средства, чрез възобновяване на преговорите между всички замесени страни“, допълни Кремъл. Меркел изрази подкрепа за по-строги санкции на ООН срещу Северна Корея, каза в комюнике германският правителствен говорител Щефен Зайберт. На 3 септември Северна Корея обяви, че е направила успешно изпитание на водороден заряд, който може да бъде използван за бойна глава на междуконтинентална балистична ракета, което предизвика бурни реакции от международната общност, припомни ТАСС.

В разговора бе засегната и темата Украйна. Канцлерката приветства руското предложение за разполагане на мироопазващ контингент на ООН, но подчерта, че предлаганият мандат трябва да бъде разширен. По думите на Зайберт Путин е изразил готовност да обмисли идеята за разполагане на сини каски не само по линията на контакт в Донбас, но и в други зони на Източна Украйна, за да охраняват служителите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които следят за спазването на Минските споразумения.