Меркел: Европа ще продължи санкциите срещу Русия

Евросъюзът ще продължи санкциите по отношение на Русия. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел по време на съвместна пресконференция с украинския президент Петро Порошенко, предаде ТАСС.

„Тъй като Минските споразумения не бяха изпълнени до край, ще трябва да удължим санкциите срещу Русия“, заяви Меркел. Тя добави, че санкциите по отношение на РФ могат да бъдат отменени при условие, че бъде изпълнен „Минск-2“.

„Считаме, че би било най-добре за всички тези споразумения да бъдат реализирани и да има условия за отмяна на санкциите, но още не сме постигнали това“, отбеляза Меркел.

Тя подчерта също, че в Източна Украйна до момента няма пълноценно прекратяване на огъня.

Участниците в „нормандския формат“ трябва да се споразумеят за гаранция на мира в Донбас, продължи канцлерът на Германия. „Трябва да се споразумеем за мерките, които ще гарантират мира (в Донбас)“, заяви Меркел.

„Продължаваме преговорите в „нормандски формат“ за разрешаване на конфликта в Донбас, ще продължим да се движим в тази посока, – увери тя. – Ще опитаме още веднъж да седнем и да говорими за това, как да бъде разрешена ситуацията в Донецк и Луганск“.