Междусирийските преговори с подкрепата на ООН стартират в Женева днес

Междусирийските преговори, с подкрепата на специалния пратеник на ООН за Сирия – Стефан де Мистура, ще започнат в Женева днес, предаде РИА Новости. Те се провеждат в съответствие с Резолюция №2254 на Съвета за сигурност на ООН.

Очаква се, че дебатът няма да бъде директен и ще продължи най-малко 6 месеца с прекъсвания. Той ще бъде посветен на създаването на преходно правителство, преразглеждане на конституцията и провеждането на избори в страната в бъдеще. Особено внимание ще бъде отделено междусирийските срещи за прекратяване на огъня и хуманитарните въпроси.

Това не е Женева-3

При обявяването на датата за стартиране на преговорите в Женева, де Мистура специално подчерта, че това няма да бъде „Женева-3“. По думите му, той е взел предвид всички грешки на предишните кръгове от преговори, а сега възнамерява внимателно да подходим към този процес, включително чрез обмисленото определяне на участниците в Женева. „Сирийците не заслужават пореден провал“, каза де Мистура.

Предвиждайки евентуални проблеми, специалният пратеник на ООН заяви, че преговорите няма да са директни. Това означава, че страните няма да седят на една маса, както се очакваше по-рано. Напротив, Стефан де Мистура ще извърши така наречената „дипломация на совалката“, срещайки се подред с делегациите. Този метод вече е тестван хода на няколкомесечните консултации за Сирия в Женева през лятото на 2015 г.