Международна благотворительна програма "Новите имена"

През 1989 година със съдействието на Руския Фонд за култура и Международната Асоциация на фондовете в света е създадена Международната благотворителна програма „Нови имена“. Програмата е подкрепена от хора, с които се гордее светът : академик Дмитрий Лихачов, световният шампион по шахмат Анатолий Карпов, световно известният музикант Владимир Спиваков, занаменитият италиански певец Лучано Павароти. Символично е, че първата благотворителна вноска в програмата „Нови имена“ е направена от легендарния пианист Ван Клайберн.

Главната задача на програмата е откриване и подкрепа на талантливи деца, създаване на оптимални условия за развитие на творческата личност, дейност, насоченост към съхранение на духовния потенциал.

През 1992 година за по-пълно осигуряване и развитие на дейността на Програмата е създаден Междурегионален благотворителен Фонд „Нови имена“. Автор и създател на Програмата и Фонда е Ивета Николаевна Воронова – Първият Президент на Фонда „Нови имена“, заслужил деятел на изкуствата на Руската Федерация, Лауреат на Премията на гр. Москва.

През 2008 година по предложение на И. Н. Воронова за Президент на Фонда е избран Денис Леонидович Мацуев, който се явява един от първите стипендианти на Фонда, народен артист на Русия, Член на Съвета при Президента на Руската Федерация по култура…

MatzuevUnesco  MatzuevUnesco2

На 2 април в парижката щтаб-квартира на ЮНЕСКО се е състояло присвояване на почетното звание Посланик на добра воля на ЮНЕСКО на изключителния руски пианист. Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е връчила е връчила на Денис Мацуев почетна диплома. Тя отбелязала уникалното професионално майсторство на руския музикант и неговите изключителни заслуги начело на фонда „Нови имена“.

иллюстрация.jpg.300x400_q100

Всичките конкурси и фестивали на „Нови имена“ са насочени не само към разкриване на победители, а и оказване на помощ и подкрепа в тяхното творческо израстване.

„Новите имена“ са постигнали международно признание. Свидетелство за това са концертите и представянията в повече от 40 страни. През 1993 година програмата „Нови имена“ е била регистрирана от ЮНЕСКО като участница в Световното десетилетие на културата.

Родилото се на руска земя движение „Нови имена“ способства за обединяване на младите музиканти, художници и поети, представящи различни страни, култури, изпълнителни школи.

http://newnames.ru/%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B4/%D0%BE-%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B5/

http://www.poiskfebs.narod.ru/news/n.htm