Медии: Скоро Сърбия ще трябва да избира между Русия и НАТО

Докато Сърбия подписва споразумение с Москва да купува руски оръжия, сръбските войници се подготвят за участие в ръководените от САЩ учения на НАТО. Политиката на Сърбия е балансирана между Русия и НАТО в рамките на доктрината за военен неутралитет, но експерти твърдят, че рано или късно Белград ще трябва да избере посоката си, пише Balkan Insight, цитиран от РИА Новости.

Експерти посочват, че военните връзки с Русия няма да застрашат европейския път на Сърбия, но не може да се изгради дългосрочна политика, базирана на баланс между Москва и Запада.

„Сърбия не е член на Европейския съюз в момента и се опитва да седи на два стола едновременно. Не мисля, че това ще бъде възможно в дългосрочен план“, заяви специалистът по изучаване на въпросите на сигурността Зоран Дражисик.

Същото мнение споделя и военният анализатор Александър Радич. По думите му, Сърбия не трябва да се опасява от влошаване на отношенията с ЕС.

Според информация на Центъра за евроатлантически изследвания в Белград обаче, споразумението с РФ поставя под заплаха бъдещото членство на Сърбия в ЕС. Анализаторите от центъра призоваха да не се подписват никакви икономически споразумения с Москва, които могат да нарушат санкциите срещу Русия.