Медии: Русия може да поеме домакинството на „Евровизия-2017“ вместо Украйна

Ако до началото на октомври Украйна не обяви името на града-домакин на „Евровизия“ през 2017 г. и не определи всички параметри за провеждането на конкурса, правата за организиране на събитието може да бъдат предоставени на Русия. Това съобщи „Взгляд“ в четвъртък (8 септември), като се позова на съобщение на Европейския съюз за радио и телевизия.„Украйна спечели конкурса през 2016 г., което означава, че печели и правото да организира поредното му издание на своя територия. Никой не може да й отнеме статута на победител. В същото време страната закъснява със сроковете за подготовка на събитието. Внимателно следим как три града се борят за правото да бъдат домакини на конкурса, но все още не е ясно кога ще бъде взето окончателното решение. Крайният срок е не по-късно от началото на октомври“, се казва в прессъобщението, цитирано от „Известия“.

Второто място на „Евровизия-2016“ зае Австралия, която участва в конкурса за втори път. Според договорката с Европейския съюз за радио и телевизия, предвид географското й местоположение, Австралия номинално се води съорганизатор на мероприятието, но самият конкурс трябва да се проведе на европейска територия. Според правилата втори съорганизатор на „Евровизия“ през 2017 г. може да стане Русия, която остана трета в класирането.

Към момента два града в Украйна претендират за домакинство на конкурса – Киев и Одеса. И в двата, обаче, има проблеми, свързани с инфраструктурата, отделно от това съществуват проблеми с финансирането, отбелязва „Взгляд“.

Източник: Блиц