Медии: Иран и Русия водят преговори за „следващо поколение“ С-300

Иран води преговори с руските власти за продажбата на ракетни комплекси С-300 от следващо поколение, предаде агенция IRNA, цитирана от РИА Новости.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу в неделя пристигна в Техеран, където се срещна с иранския президент Хасан Рухани и министърът на отбраната на Иран Хосейн Дехган.

„Иран преговаря с Русия за военните си нужди, в това число и за новото поколение ракетни комплекси С-300“, коментира визитата представителят на иранското външно министерство Хосейн Джабери-Ансари.

През 2007 г. Русия и Иран сключиха договор за доставката на С-300 на стойност около 900 милиона долара. Руският президент Владимир Путин през април миналата година подписа указ, който снема забраната за доставка на тези комплекси за Иран.

През юни помощникът на президента по въпросите за военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин съобщи, че Москва и Техеран подготвят договора за доставките на С-300. При това той подчерта, че системата е претърпяла промени, като са били подобрени тактико-техническите и характеристики. През ноември ръководителят на държавната корпорация „Ростех“ Сергей Чемезов съобщи, че договорът е влязъл в сила.

Иранската страна очаква завършването на доставките през първата половина на тази година.