Медии: Американският флот готви отпор на руската доминация в Черно море

САЩ се готвят за оспорвано съревнование в международни води с Русия, която доминира в Черно море, и с Китай, който гради изкуствени острови в Южно Китайско море, пише американският сайт The Daily Signal, цитиран от „Руски дневник“.

„За първи път от 25 години насам американският флот е готов за съревнование между свръхдържавите по море“, е заявил контаадмиралът от военно-морските сили на САЩ Майкъл Маназир (Michael C. Manazir) по време на изслушванията в сенатската комисия по въоръжените сили на САЩ, предаде РИА „Новости“.

По думите на Маназир ВМС на САЩ са готови да се изправят пред това предизвикателство в близко бъдеще, но в дългосрочна перспектива позициите на американския флот могат да отслабнат, ако не получи финансиране за модернизацията и експлоатацията на плавателните съдове.

Контраадмиралът представил и план за подкрепа на глобалното присъствие на ВМС (Optimized Fleet Response Plan), разработен от командването на флота. Част от този план било и преместването на самолетоносача „Хари Труман“ от Персийския залив в Средиземно море, подчертал един от авторите на доклада.

Отличителна особеност при преместването на „Хари Труман“ е неговото позициониране – в източната част на Средиземно море. В този район не е имало присъствие на американски самолетоносачи от 2003 г. – след операцията „Свобода за Ирак“, припомня агенцията.