Медиите: Путин е категоричният победител от срещата с Тръмп

Коментарите след безпрецедентната среща на Владимир Путин и Доналд Тръмп единодушно сочат руския президент като победител от „двубоя“ между двамата. Велик ден за руския президент, добър за американския, коментира Си Ен Ен безпрецедентната среща на двамата лидери в Хамбург.

„Дори нищо кой знае колко съществено да не беше обсъждано, Путин вероятно може да смята за победа формата и тона на дългия си разговор с Тръмп“, пише „Гардиън“. Въпросът за намесата на Русия в изборите в САЩ беше повдигнат, но изглежда не е бил водещ в разговорите, продължава британското издание. Според медията форматът на срещата също е показателен – на нея са присъствали само президентите, външните министри и преводачите. От екипа са били изключени „скептиците“ по отношение на Русия, като съветникът по сигурността Хърбърт Макмастър и съветникът за Русия Фиона Хил.

„Велик ден за Путин, добър – за Тръмп“, коментира Си Ен Ен. За Путин срещата е по-голям успех, тъй като преди всичко той „иска да бъде приеман като основен играч на глобалната сцена и успя да го постигне, най-малкото поради самия факт, че пред камерите Тръмп обяви за „чест“ да се срещне с руския президен (човек, който според секретаря по отбраната Джеймс Матис е „заплаха за глобалния ред“), коментира американската телевизия.

Руските медии наблягат на продължителността на срещата, която надхвърли 4 пъти предвидения половин час и виждат в нея знак за значимостта на Русия. Към средата на разговора Мелания Тръмп влязла в стаята да напомни на съпруга си, че има други ангажименти, но въпреки това срещата продължила още час, разказа Тилърсън, цитиран от „Гардиън“.

„Въпреки сериозната съпротива и множеството подводни камъни първата среща на Владимир Путин и Доналд Тръмп все пак се състоя. Трябва да отдадем дължимото на американския президент: Тръмп не позволи на политическите си противници да му наложат желания от тях модел на поведение по време на преговорите с руския президент, пише „Взгляд”.