Медведев: Русия не планира безкрайна операция на сирийска територия

Медведев: Русия не планира безкрайна операция на сирийска територия

Публикувано от:

Русия решава в Сирия конкретна задача, бранейки националните си интереси, и не планира безкрайна операция в тази страна. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев в интервю за сп. “Тайм”, предаде ТАСС.

“Нямаме планове – и президентът го каза, мои колеги са го казвали и аз искам да кажа още веднъж – за такова безкрайно присъствие в Сирия”, подчерта Медведев. “Естествено бихме желали Сирия да се запази в предишните си граници като единна държава”, уточни руският министър-председател.

Той предупреди, че НАТО не бива да започва сухопътна операция в Сирия, за да не стане конфликтът безкраен. “Никаква перманентна война (в Сирия) не трябва да има и Русия не би желала да участва в нищо подобно”, каза руският държавник.

“Никъде не съм казвал, че е започнала нова студена война”, коментира той интерпретации на словото си на Мюнхенската конференция по сигурността в събота. “Говорих обаче, че решенията на НАТО тласкат към поява на нова студена война”, отбеляза Медведев.

Според него, властите на балтийските страни усещат “фантомни болки” и използват антируска риторика с политически цели – сплашват гражданите си с уж агресивни планове, каквито имала Москва. Русия обаче “трябва да се развива, да насочва сили и пари в икономиката, затова не искаме никъде никаква конфронтация”, увери той.

“Изобщо не бихме искали никаква конфронтация! Не ни трябва. Нито в Балтика, нито в Турция, нито където и да било”, заяви Медведев пред “Тайм”.

Според руския премиер, ако Турция бе свалила съветски самолет по времето на СССР, би получила най-малкото сериозен ответен удар. А ответните действия на Русия след свалянето на нейния Су-24 през ноември потвърждават, че стремежът на Москва е да води миролюбива политика.

С атаката срещу руския самолет Турция “не се изложи сама, тя изложи целия Северноатлантически алианс” – “и това е много безотговорно”, подчерта Дмитрий Медведев.