Медведев: Русия е готова да осигури безопасност на олимпиадата

Русия е готова да осигури безопасност по време на провеждането на олимпийските игри в Сочи – това твърди в интервю за CNN премиерът на страната Дмитрий Медведев. По-рано президентът Владимир Путин заяви, че руските власти прекрасно разбират как да се борят със заплахи по време на олимпийските игри. За осигуряване на безопасност на олимпиадата се харчат големи средства.

Официални оценки за сега не се посочват, но е известно, че само една компания – „Руски железници”, за тези цели ще похарчи 6,5 млрд. рубли (почти 200 млн. долара). Ще напомним, че общите бюджетни разходи за провеждане на игрите официално се оценяват на почти 3 млрд. долара. Впрочем, олимпийските разходи вече дават резултати: експертите са убедени, че икономическият ефект от провеждане на игрите скоро ще се почувства.

Положителното въздействие на олимпиадата беше оценено от една от водещите рейтингови агенции в света – Moody’s. Според нея, провеждането на игрите ще добави на руския БВП тази година почти 0,5% ръст. Съответно била преразгледана прогнозата на агенцията – от 1,5% ръст на БВП в 2014 година до 1,9%. Ще напомним, че руското министерство на икономическото развитие е по-оптимистично настроено: то прогнозира увеличение на икономиката с 2,5%. Така или иначе, провеждането на олимпиадата ще стане един от стимулите за икономиката. В самата агенция Moody’s, например, посочват скок на доходите във всички сегменти на пазара на спортната индустрия. Освен това, олимпийската инфраструктура ще увеличи притока на туристи в Русия, отбелязват в агенцията. Властите на Краснодарския край очакват игрите да бъдат посетени от около 3 милиона гости.

 В историята има примери и на икономически неуспешни, и на ефективни олимпийски игри. Към първите може да се причисли олимпиадата в Атина, която според много експерти стана една от причините за гръцката криза. В същото време, например, олимпиадата в Лондон добави на БВП на Англия допълнителен 1% ръст. Още един положителен фактор, свързан с провеждането на олимпиадата, на който обръща внимание агенция Moody’s, е трудно да бъде оценен с цифри. Става дума за подобрение на имиджа на страната-домакин на игрите. Русия има всички основания да очаква ръст на интереса към своята икономика от страна на чуждестранните инвеститори след олимпиадата, е убеден директорът на Корпорацията по развитие на олимпийското наследство на Лондон Денис Хоун:

– Русия е голяма страна. Много хора знаят Москва, Санкт Петербург, но на инвеститорите е нужно да знаят повече за различните региони на тази голяма страна. Мисля, че олимпиадата в Сочи, която ще спомогне за демонстриране на руската култура и спорта, положително ще се отрази на състоянието на туризма и ще осигури по-тясна взаимна връзка на Русия с останалия свят. Това ще донесе изгода на руската икономика.

.