Медведев на посещение в легендарен пионерски лагер

По време на двудневното си посещение в Крим, руският премиер Дмитрий Медведев ще посети легендарния детски комплекс „Артек“.

Руският премиер е на оспорвания между Украйна и Русия полуостров от неделя. Това е второто му посещение след едностранното присъединяване на Крим към Руската федерация през тази година. В неделя Медведев посети град Севастопол, където връчи нови паспорти на трима местни жители и организира временна приемна в местния офис на управляващата в Русия партия „Единна Русия“, на която е лидер.

В понеделник премиерът ще посети някогашния съветски пионерски лагер „Артек“, който е открит още през 1925 година като оздравителен лагер за деца. От 1928 година „Артек“ работи целогодишно.

Много поколения деца от бившия СССР са преминали през пионерския комплекс „Артек“, който по време на социализма беше символ на грижата на комунистическата партия за подрастващото поколение. Сега детският комплекс на черноморския полуостров, включва десет детски лагера, пет от които целогодишни. През 2014 година три от лагерите ще приемат около хиляда деца. Откриването на останалите ще бъде възможно само ако бъдат ремонтирани. Общо в Крим през 2014 година планират да приемат над 30 хиляди деца от цяла Русия.