„Икономиката на Русия е засегната само на 5% от санкциите. Европа ще трябва да плати за санкциите, наложени на Русия, със своя дял от руския пазар. Това заяви в Сочи премиерът на Руската федерация Дмитрий Медведев пред телевизия „Росия 1“, предаде ИТАР-ТАСС.

„Е, рано или късно ще се разберем при всяко положение, та това е съвсем очевидно“, каза той по повод взаимните ограничения, въведени от Русия и от ЕС, включително в достъпа до пазарите.

„Санкциите няма да продължат до безкрай“, убеден е Медведев.

„Обаче нишите от икономика ни, които вече ще бъдат заети – или от наши производители, както много се надяваме, или от други чужди производители – в тези ниши нашите европейски партньори няма да могат да се върнат“, предупреди той.

„Това е цената, която Европа ще трябва да плати“, заяви Медведев.

Премиерът успокои предприемачите от Азия и от Латинска Америка, възнамеряващи да заемат мястото на европейските доставчици на руския пазар, с уверението, че ако се нормализират отношенията на Русия с Европа, това няма да застраши техните позиции във федерацията.

„Нали сме хора почтени“, каза той. „Ако се разберем за нещо, ще спазваме наличните договори, включително с латиноамериканските си партньори и с азиатските също“, заяви премиерът на Русия.

„А онези, които ще искат пак да се върнат, ще могат да се върнат само в онзи дял, който остане, нищо повече“, изтъкна той.

Русия не планира в момента да намали броя на държавните ведомства, нито предвижда други промени в структурата на правителството.

В случай на нужда обаче може да бъдат създадени нови министерства за отделни региони – например по въпросите на Сибир и на Урал, каквито бяха формирани за Крим, Далечния изток и Северен Кавказ, съобщи още в интервюто си Дмитрий Медведев.

Броят на федералните служители в отделните региони на Русия ще намалява, а пълномощията им ще се прехвърлят на по-долното равнище – на ниво субекти на федерацията, очерта министър-председателят една от тенденциите в развитието на властовите структури.

Експериментално голяма част от федералните пълномощия вече е прехвърлена на местно равнище в двата нови субекта на Русия – Крим и Севастопол, напомни той. Медведев е в Сочи за Международния инвестицонен форум.