МВнР на РФ: Франция трябва да върне парите, ако се откаже от „Мистрал”

Крайно време е Франция да се ориентира по въпроса с „Мистрал”, предаде ТАСС, позовавайки се на съобщението на официалния представител на руското външно министерство Александър Лукашевич.

„Имаше много изявления по повод поръчката „Мистрал” от страна на френския министър на отбраната и външният министър на Франция, но съществува договор, чиито точки трябва да се изпълняват. При това са преведени някои суми по този договор”, подчерта дипломатът.

„Ако при френската страна са изникнали някакви нови варианти, то е необходимо да използват методите на рупорната дипломация. И е крайно време френската страна да се ориентира и да вземе конкретно решение. Защото лятото бяха представени едни изявления, а сега се говори съвсем друго. Ако ли не, то Франция трябва да върне парите”, поясни Лукашевич.

Напомняме, че на 3 октомври министърът на отбраната на Франция Жан-Ив Ле Дриан съобщи, че поръчаните от Русия хеликоптероносачи ще може да бъдат доставени в уговорения срок, тоест в края на октомври или в началото на ноември, но при условие, че бъдат прекратени сблъсъците и започне политическия процесс в Украйна.

Договорът за «Мистрал» е подписан между Франция и Русия през юни 2011 г. на стойност от 1,12 млрд. евро.

Според договорките между двете страни, доставянето на първия хеликоптероносач «Владивосток» на Русия е планирано за 1 ноември 2014г., а на втория «Севастопол» за 1 ноември 2015 г.