МВнР на РФ: Русия наложи забрана за влизане в страната на петима американски правоохранители

В отговор на решението на администрацията на президента на САЩ Барак Обама за разширяване на санкционния „списък Магнитски“ Русия забрани влизането в страната на петима американски представители на правоохранителните органи, съобщиха от руското външно министерство, предаде ТАСС.

В списъка влизат бившият правосъден министър Алберто Гонсалес, бившият заместник-министър на отбраната по политическите въпроси Дъглас Фейт, бившият главен юрисконсулт на ЦРУ Джон Рицо, бившият заместник-министър на правосъдието Джей Байби и бившият главен юрисконсулт на министерството на отбраната Уилям Хейнс.

Както отбелязаха от руското дипломатическо ведомство, разширяването на прословутия „списък Магнитски“, отдавна използван от американската страна „за безоснователни обвинения на руски длъжностни лица, нанася пореден удар върху двустранните отношения“.

„САЩ продължават методично да разрушават основата на тези отношения с редовното разпространяване на лъжлива информация против Русия. Трагичната съдба на руския юрист се използва просто като разменна монета в нечистоплътната кампания на Вашингтон за дискредитиране на страната ни“, заявиха от МВнР на РФ.