МВнР на РФ: Лишаването на руски медии от акредитация носи провокативен характер

Лишаването на руски медии от акредитация на украинското министерство на външните работи, е откровено нарушение на всички международни норми на журналистиката в една или друга държава. Това заяви официалният представител на външното министерство на Руската Федерация Александър Лукашевич, предаде „Русская весна”.

„Това е откровено нарушение на всички мислими и немислими норми, които регулират дейността на журналистите на територията на една или друга държава. Ситуацията придобива необуздан, агресивен и провокативен характер”, подчерта руският дипломат.

„Откровената неприятелска дискриминация спрямо наши журналисти на територията на Украйна е абсолютно недопустима. Надяваме се, че ОССЕ по въпросите за свободата на словото ще реагира (на този факт) не толкова формално, както го направи преди няколко дни”, поясни Лукашевич.

Той изрази съжаление във връзка с липсата на украински журналисти на пресконференцията. „Явно те са знаели, че тази тема ще се обсъжда обстойно. Трудно е да си представим, че украинските медии биха могли да работят в Русия при такива такива условия. Украинските журналисти работят свободно, общуват в различни формати, без да се притесняват за своята сигурност в Русия”, подчерта дипломатът.

По-рано пресцентърът на външното министерство на Украйна съобщи, че „от тази седмица няма да акредитираме руски медии за мероприятия на Министерството на външните работи”.

Припомняме, че на 12 февруари парламентът на Украйна гласува за прекратяване на акредитиране на руски медии за мероприятията на държавната власт.