МВнР на Русия: Киев не удължи режима за примирие заради влияние отвън

От руското външно министерство изразиха мнение, че Киев отказа удължаване на режима за примирие поради влияние отвън.

„Създава се впечатление, че промяната на позициите на Киев, включително и обявлението през нощта на 1 юли за прекратяване на режима за примирие, е преминало не без чуждо влияние отвън, въпреки позициите на водещите членове на ЕС“, се казва в съобщение на МВнР на Русия.

Във връзка с това, от руското външнополитическо ведомство подчертаха, че всички трябва да се ръководят от задачата незабавно да се постави край на кръвопролитието и да се осигури устойчиво прекратяване на огъня и начало на преговори.

„За пореден път призоваваме да престанат да използват Украйна в качеството на разменна монета в геополитическите игри, да се откажат от налагането на престъпна линия за силовото потушаване на протестите», отбелязаха от руското външно министерство.

Украинският президент по-рано съобщи, че е прието решение да не  се удължава режима по прекратяване на огъня в източната част на страната. Той поясни, че мирният план не е бил реализиран заради действията на опълченците. Според Порошенко, защитата на териториалната цялост на Украйна, сигурността и живота на мирните граждани изискват не само отбранителни, но и настъпателни действия срещу опълченците.