МВнР на Русия: Киев не удължи режима за примирие заради влияние отвън

МВнР на Русия: Киев не удължи режима за примирие заради влияние отвън

Публикувано от:

От руското външно министерство изразиха мнение, че Киев отказа удължаване на режима за примирие поради влияние отвън.

“Създава се впечатление, че промяната на позициите на Киев, включително и обявлението през нощта на 1 юли за прекратяване на режима за примирие, е преминало не без чуждо влияние отвън, въпреки позициите на водещите членове на ЕС”, се казва в съобщение на МВнР на Русия.

Във връзка с това, от руското външнополитическо ведомство подчертаха, че всички трябва да се ръководят от задачата незабавно да се постави край на кръвопролитието и да се осигури устойчиво прекратяване на огъня и начало на преговори.

“За пореден път призоваваме да престанат да използват Украйна в качеството на разменна монета в геополитическите игри, да се откажат от налагането на престъпна линия за силовото потушаване на протестите», отбелязаха от руското външно министерство.

Украинският президент по-рано съобщи, че е прието решение да не  се удължава режима по прекратяване на огъня в източната част на страната. Той поясни, че мирният план не е бил реализиран заради действията на опълченците. Според Порошенко, защитата на териториалната цялост на Украйна, сигурността и живота на мирните граждани изискват не само отбранителни, но и настъпателни действия срещу опълченците.