МВнР на Русия: Киев действа в разрез със задачите за обективно разследване

МВнР на Русия: Киев действа в разрез със задачите за обективно разследване

Публикувано от:

Представителят на руското външно министерство Александър Лукашевич заяви, че „в Русия, както и в цял свят, не стихва болката, предизвикана от гибелта на невинните пътници на малайзийския  Boeing 777 в Източна Украйна“. В същото време властите в Киев не желаят „да послушат гласа на разума и да прекратят огъня, което представители на опълченците неведнъж са предлагали“, подчертава се в заявление на дипломата, публикувано на официалния сайт на ведомството, съобщи РИА Новости.

„Киевските представители смятат за необходимо всеки ден и час да отправят абсурдни и безпочвени обвинения към Русия вместо да съдействат за пълно и безпристрастно международно разследване на причините за катастрофата, с максимална гласност на резултатите“, се казва още в заявлението.

Вместо това, според някои данни, силовите украински ведомства, без да уведомят международните организации, извършват някаква скришна дейност както с носителите на информацията от украинските диспечерски служби – военни и граждански, така и с нейните сътрудници, каза Лукашевич. Това очевидно е в разрез със задачите на обективното и безпристрастното разследване, отбеляза говорителят и добави, че това не се случва за пръв път.

Руският дипломат отбеляза, че въпреки обещанията, киевските власти досега не са представили резултати от разследването на стрелбата на Майдана в центъра на Киев по време на безредиците през февруари, нито при разследването на трагедията в Одеса.

„За съжаление, информационно табу е наложено  върху това което се е случило, както и върху това, което в момента се случва в Източна Украйна. На първоначалния мирен протест на хората, които искаха да бъдат съблюдавани правата им, Киев отвърна със стрелба от оръжие за масово поразяване по градове и села“, подчерта Лукашевич.

Руското външно министерство отново призовава страните в конфликта в Украйна към незабавно прекратяване на огъня. „Това е необходимо за осигуряване на условия за пълно разследване на трагедията със самолета в Украйна“, заяви Лукашевич.