МВнР на Русия за опасенията по повод руските подводници в САЩ: От есента е

Официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова коментира иронично появата в американския вестник New York Times на статията относно безпокойството на американските власти от активността на руските подводници в близост до комуникациите на САЩ.

„Най-добрият отговор на въпроса, „какво най-много ви вълнува през това време на годината“, е представен в статията на New York Times, пише Захарова на страницата си във Facebook. „С една дума, есен е“, иронично отбеляза тя, намеквайки за сезонното обостряне, характерно за психично неуравновесените.

Влиятелното американско издание съобщи, че руските подводници според американските разузнавачи, провеждат „агресивна дейност“ в близост да важни подводни комуникационни кабели, осигуряващи почти целия интернет в света. Във връзка с това американските власти изказват опасенията си, че присъствието на руските подводници и разузнавателни кораби в районите, където са разположени подводните кабели свидетелства за плановете на Русия да лиши САЩ от интернет в случай на възникване на конфликт, съобщи изданието.

На свой ред председателят на комитета на Държавната дума на РФ по отбраната, бившият командващ Черноморския флот адмирал Владимир Комоедов, коментирайки статията на New York Times, отбеляза, че „Съединените щати започват да приличат на Швеция, на която през цялото време й се струва, че нашите подводници постоянно присъстват в техните териториални води“.

„На страха очите са големи. Макар тези комуникации наистина да съществуват, ние никакви вреди няма да им нанесем – нито технически, нито материални“, каза събеседникът на РИА Новости.

Той добави, че руските подводници по дежурство трябва да се намират в Атлантическия океан и да наблюдават стратегическите подводници на САЩ, тъй като две трети от американските ядрени боеприпаси се намират именно в подводниците.