Мария Захарова: Целейки се в Москва, Киев получава удар в собствената си глава

По-рано министърът на външните работи на Украйна Павло Климкин обвини Русия в подготовката на бунтовници от „Ислямска държава“. Той също така заяви, че терористичната групировка не трябва да бъде победена по военен път, пише pogled.info.

Говорителят на МВнР на РФ Мария Захарова разкритикува изявленията на министъра на външните работи на Украйна Павло Климкин за това, че Русия тренира армията на Садам Хюсеин и терористичната групировка ИД. Това съобщава РИА Новости.

В коментара си за борбата с ислямистите на ИД Климкин заяви, че терористичната групировка не трябва да бъде победена по военен път. „Интересно дали Пентагонът е наясно, че ИД е невъзможно да бъде победена по военен път? Но защо така твъдо провокираш тези, от чиито ръце се храниш? .. Момчетата се стараят, агитират общността, летят напред-назад?“ – иронизира Захарова, отбелязвайки, че за невъзможност за силово решение на проблема с тероризма говори министърът на страната, която година и половина провежда т.нар. анти-терористична операция.

Опровергавайки твърденията на Климкин за предполагаема тренировка на ислямисти на ИД от страна на руските военни, Захарова подчерта, че украинският министър погрешно отъждествява съвременната руска армия и съветските военни в Ирак до 1990. Според Захарова подобни аналогии не отдавна са били направени от Киев и Запада в опитите да „бъдат записани всички освободителите на Освиенциум като „украинци“. Захарова отбеляза, че „военнослужещите от армията на Саддам“ не могат да бъдат тренирани от Русия заради ембаргото за доставки на военна техника и въоръжение в Ирак, въведено от Съвета за сигурност на ООН през 1990 г., след отмяната на което Саддам Хюсеин беше арестуван. „Затова Украйна, по американски данни, започна „опознаването на иракския манталитет“ много по-рано -. през 2000 г. – с решението в нарушение на санкциите на ООН да достави на Саддам Хюсеин РЛС „Колчуга“ – пише Захарова. Тя също така отбеляза, че Русия нееднократно е заставала против антииракската кампания, водена от САЩ, предполагайки, че след разрушаването на иракската държавност представителите на силовите структури на страната ще се слеят с редиците на международния тероризъм. В крайна сметка така и се случи.

„Няма да скрия, приятно е, когато, целейки се в Москва, партньорите чрез дублет (удар в билярда) улучват в собствената си глава и в краката на спонсорите си. И ето защо главата на едните се оказа на нивото на краката у другите – въпросът е от категория 18+“, заключва Мария Захарова.

РФ многократно призова международната коалиция да си сътрудничи със сирийските власти под егидата на Съвета за сигурност на ООН в борбата с ИД. По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва никога не е крила, че оказва и ще продължи да оказва на сирийското ръководство военно-техническа поддръжка за борба срещу тероризма.

Източник: Руски Дневник.