Максим Стависки: Срам ме е да погледна хората в очите

Максим Стависки: Срам ме е да погледна хората в очите

Публикувано от:

Изключително емоционална бе изповедта на двукратния световен шампион по фигурно пързаляне Максим Ставийски пред медиите вчера, на 6 април.

Признание, сълзи и невероятна болка за нещастието, което помрачи кариерата на едни от най-успешните ни спортисти Албена Денкова и Максим Ставийски бяха чути при първото откровение за цялата истина около жестоката катастрофа край Ропотамо. „Срам ме е да погледна хората в очите”, каза Максим с наведена глава.

Световният шампион по фигурно пързаляне се срамува да се изправи насаме с родната публика от страх да не бъде освиркан и край ушите му да не прокънтят зловещите думи „Убиец”.

Това е и причината вече втора година Максим да избягва всякакви срещи с медиите и с почитателите на фигурното пързаляне при гостуването си в София с руски спектакли на лед. И миналата, и тази година Ставийски дойде в столицата ни заедно със своята партньорка в живота и на сцената със зашеметяващи представления, в които участват олимпийски и световни шампиони по фигурно пързаляне от Русия начело с продуцента, режисьора и хореографа Иля Авербух.

И през 2016-та, и сега над 10 000 зрители в „Арена Армеец” бурно аплодираха красивите изпълнения на леда на българката и руснака с българки паспорт, което бе възприето като опрощение към Максим. Въпреки това обаче извън ледената пързалка той се срамува да излезе на среща със зрителите, както това направи Албена Денкова, която след края на спектаклите отива при публиката, раздава автографи и с удоволствие се снима.

„След катастрофата не спях, само Мануела беше в главата ми. Аз ще понеса отговорността. Ако имам право, искам да помоля да не се спекулира политически с трагедията. Сега не знам какво ще правя, зависи колко хора ще могат да ми простят”, сподели още той.„Бях на риболов с приятели, вдигнахме наздравица, пих няколко глътки ракия”, това каза съвсем отговорно Максим.

„Бях на сериозна диета преди това, и може би заради това се получи такъв висок резултат – 1,18 промила. В поликлиниката на Приморско дадох кръвна проба след трагедията, която показваше 1,1 промила. Не бях повлиян от този алкохол, който бях консумирал. Не бях пиян или неадекватен, категорично заявявам. Не сме говорили за споразумение с прокуратурата, не съм се пазарил”, призна още Максим Ставийски.

„Не отричам, че обичам да карам бързо”, беше още част от изповедта на Максим. Албена Денкова бе неотлъчно до него. Според нея прокуратурата е отхвърлила законово право на Максим. „Сега не мога да мисля за кариерата си по-нататък, отмених всички мои участия и от шоу програмите. Всички приятели обаче ме съветват да продължа, не знам как ще стане това някога”, сподели тя.

„За нас няма бъдеще в момента, плановете са едно, а това, което ти се случва в момента е коренно различно. Хората, на които можем да разчитаме, са само семействата ни и няколко съвсем близки приятели. Другите сякаш се изпариха”, каза още Албена Денкова.