Маккейн призна: Изтеглянето на руските войски от Сирия е доказателство за провала на Обама

Западните политици не се съмняват, че Путин е постигнал всички основни цели в Сирия: президентът Асад остана на власт, Дамаск и ключовите средиземноморски пристанища в Сирия не са изгубени за Москва, ходът на гражданската война е променен, Кремъл постигна успехи в дипломацията, а завръщането на руските военни в Русия прави Путин още по-популярен в родината му. И дори сенаторът Маккейн, този „приятел“ на Русия, призна, че изтеглянето на руските войски от Сирия е доказателство за победата на Москва и провала на външната политика на Обама, пише „The Daily Caller“.

Маккейн не счита решението на Русия за изтегляне на войските от Сирия за „крачка към мира“. Той твърди, че с решението си руснаците са показали колко провалена е политиката на Обама в региона.

Председателят на сенатския Комитет по въоръжените сили Джон Маккейн публикува изявление за пресата няколко часа след като президентът Путин обяви извеждането на руските войски от Сирия. В изявлението си Маккейн в прав текст казва, че с това си решение Путин показва, че е победител в Сирия.

Маккейн допуска, че Путин е изпратил сигнал към света: „достатъчни са бомбардировките срещу противнците на режима на Асад“, „оцеляването на Асад е гарантирано“.

Американската администрация прояви своята безпомощност, защото само наблюдаваше как Путин влиза, намесва се и „защитава жестокия режим“, твърди Маккейн.

Според него администрацията на Обама „утешава сама себе си“, внушавайки си, че военно решение на сирийския въпрос не е имало. Самият мистър Маккейн е уверен точно в обратното: тъкмо военното измерение ще доведе до мира в Сирия, твърди той.

И точно това демонстрирала Русия. Руснаците „промениха военните фактори и създадоха условия за политическо регулиране, благоприятни за техните интереси“.