Майкъл Флин призна, че е излъгал ФБР за Русия и Турция

Майкъл Флин, бившият съветник по въпросите на националната сигурност на президента Доналд Тръмп, се призна за виновен, след като ФБР го обвини, че е излъгал в показанията си за контакти с руския посланик в САЩ, съобщиха американски медии. Освен това прокуратурата го обвинява, че не се е регистриал като лобист в полза на турското правителство.

Според телевизионната мрежа Ей Би Си Флин е готов да свидетелства, че президентът му е дал инструкции да се свърже с руснаците, докато е бил в предизборна кампания.

Това е най-високопоставеният член на предизборния екип на Тръмп и на първочаналния му екип в Белия дом. Бившият генерал се задържа на поста по-малко от месец и бе уволнен през февруари. Той е централна фигура в разследването на специалния прокурор и бивш директор на ФБР Робърт Мюлър за това дали Русия се е месила в предизборната кампания от 2015-2016г. и има ли заговор на екипа на Тръмп с руснаците за съвместни действия.

Флин се яви в съда, след като според източници на „Ройтерс“ се е предал на ФБР.

Той е вторият член на обкръжението на Тръмп, срещу когото специалното разследване повдига обвинения. Първият е Пол Манафорт, който за известно време беше ръководител на предизборния щаб. През октомври той бе обвинен за тежки престъпления, които са извършени преди Тръмп да се включи в надпреварата – пране на пари, заговор срещу САЩ и тайна от властите дейност в полза на бившия проруски президент на Украйна Виктор Янукович.

Манафорт и бизнес партньорът му не се признават за виновни. Адвокатът на Манафорт съобщи в четвъртък, че той се е споразумял да плати 11 650 000 долара гаранция, за да бъде освободен от домашен арест и проследявяне с електронна гривна.

В какво е обвинен Флин

В текста на обвиненията от ФБР се казва, че при даване на показания на 24 януари Флин е заявил, че през декември миналата година, т.е. след като Тръмп вече бе спечелил изборите, не е молил руския посланик във Вашингтон да се въздържа от изявления, които биха довели до ескалация на напрежението между двете страни след въвеждането на санкции срещу Москва.

Освен това бившият генерал не си спомнял посланик Кисляк да му казва, че Русия е решила в отговор да сдържа реакцията си.

Флин казал още, че не е искал от руския посланик в началото на декември руснаците да изчакат с ветото срещу резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

И трите твърдения според ФБР не отговарят на истината.

На 23 ноември „Ню Йорк таймс“ съобщи, че адвокатите на Флин са прекъснали връзките с колегите си от екипа защитници на Тръмп и че това се възприема като сигнал, че генералът е готов или е започнал да сътрудничи на разследването на Мюлър.

 

Източник: Дневник