Магдалена Ташева не се притеснява , че Украйна я обяви за персона нон грата

Ласкае ме, че съм обявена за персона нон грата в Украйна, обяви депутатът от „Атака“ Магдалена Ташева след завръщането си от Донецк, където бе като наблюдател на проведените там избори.

Първоначалното решение за заклеймяването ми бе на Съвета за национална сигурност на Украйна, който се оглавява от един неофашист, от касапина на Одеса, посочи Ташева в интервю за bTV.

Депутатката и още 17 наблюдатели от ЕС и САЩ бяха обявени за персона нон грата от украинското МВР, според което присъствието им на незаконните избори в Луганската и Донецката народни републики е неправомерно. Междувременно ЕС и САЩ обявиха, че не приемат проведения вот за легитимен.

Ташева разказа, че заминала е за Доцецк като представител на „Атака“ по покана на неправителствени организации, свързани с евразийското сътрудничество. Те платили билетите и хотела. „Всички наблюдатели бяхме представители на евроскептични партии“, каза тя.

„Ако превратът в Киев не бе се случил, Луганската и Донецката република са щели все още да бъдат част от Украйна. Цялата работа била финансирана от САЩ. Като доказателство беше посочен фактът, че много американски конгресмени са посетили Украйна по време на събитията от миналата година – например Джон Маккейн“, допълни Магдалена  Ташева.