„Лъжици на победата“ ще са инструментът на руските фенове на Мондиал`2018

Националният музикален инструмент за руските фенове по време на световното първенство по футбол в страната през 2018 г. ще бъде тракащи лъжици, по точно – „лъжиците на победата“. Това разкри художникът Рустам Нугамов, който е получил президентски грант от 1 млн. рубли (около 16 300 евро) за разработката.

Наскоро президентът Владимир Путин подписа разпореждане за отпускане на грантове в подкрепа на „творчески проекти от общонационално значение в областта на културата и изкуството“. Един от грантовете е присъден на майстора по направа на руски музикални инструменти от подмосковския град Електростал Рустам Ногамов.

Артикулът бе наречен от руските медии „руска вувузела“, по подобие на вувузелите, станали символ на световното футболно първенство в Южна Африка през 2010 г.

„Идеята се зароди през 2010 г., непосредствено след официалното представяне на заявлението на нашата страна в Цюрих за избор на страна -домакин на световния шампионат по футбол през 2018 г. Всяка страна по време на световен шампионат съдейства за разпространението на своето културно наследство чрез популяризиране на народни музикални инструменти и занаятчийски ценности. На световните първенства, всяка страна-домакин имаше свой фенски атрибут: в ЮАР – вувузела; в САЩ – пластмасови ръкавици за силно ръкопляскане; в Корея – надуваеми пръчки, издаващи звук при удар една в друга; в Бразилия – каширола. У нас няма такъв национален инструмент, отразяващ богатата руска култура“, разказа Рустам Нугамов пред портала онлайн портала Znak.com.

„Съществуващите инструменти не са приспособени за използване в качеството има на универсален портативен музикален инструмент“, допълва той.

 Той разказва, че още през 2011 г. са започнали първите анализи на над 30 руски национални музикални инструмента, за да се намери най-подходящият.

„Отначало изключихме духовите инструменти заради мащабните критики за използването на вувузели в ЮАР. След това бяха изключени комплексните за ползване и едрогабаритни инструменти като балалйка, акордеон, а също и струнните като гусли“, разказва майсторът.

По думите му „сега лидират лъжиците – като най-удобен за ползване и културно-асоциативен инструмент на Русия“. Проведена е огромна работа по разработка на първите образци, адаптиране, но „за окончателната концепция и изработка на първата партида ще ми трябват специалисти по промишлен дизайн, проектанти, а също и да се проведат няколко социологически изследвания“, казва още Нугамов, който е юрист по образование, но от 5 години се занимава с организиране на „културно-делови и развлекателни мероприятия“.

„Трябва да се направят някои допълнителни изследвания, но общият вид е ясен – за удобство ще има V-образен държач, на който ще се нанизват дървените лъжици. А и V напомня на Victoria (лат. – победа). Работното название е „лъжици на победата“, обясни Нугманов.

Източник: mediapool.bg