Лъвът Грей се готви за преселване в новия си дом

Лъвът Грей, пострадал от наводнението заедно с други обитатели на усурийския зоопарк „Зеленият остров“, се готви за преселване в новия си дом. Приготвят му жилище с площ 60 кв. м, с отопление за зимния период. Строителството на новия ареал за хищни котки ще завърши на 25 ноември, публикува Руски Дневник.

Сега лъвът се намира в Центъра за рехабилитация на редки хищници, където е бил докаран в края на август с вертолет, след като три денонощия престоял във водата в залятата клетка. В нов дом ще се преместят и 12-те спасени мечки и „вълкособът“ (хибрид на вълк с немска овчарка).

Пострадалите животни, които засега се държат в градския цирк, преди да бъдат преместени в новата менажерия, ще получат „паспорти“, в които ще са посочени техните пол, възраст, здравословно състояние. С определението на тези параметри сега се е заела специална комисия, която провежда медицинско и биологично изследване на животните.

Да припомним, че зоопаркът „Зеленият остров“ с 42-те си животни бе залят по време на наводнение, предизвикано от дъждовете на тайфуна „Гони“ през август 2015 година. Загинаха хималайска мечка, „вълкособ“ и язовец. Една мечка умря по-късно от раните си и от стреса.