„Лукойл Русия“ посочи, че сделката с ОПЕК трябва да бъде подкрепена от всички руски компании

Втората по големина петролна компания в Русия – „Лукойл“ заяви в петък, че руската част от споразумението с ОПЕК за намаляване на производството трябва да бъде подкрепена от всички компании в страната.

Това решение би трябвало да бъде подкрепено от всички руски петролни компании, заяви вицепрезидентът на „Лукойл“ Леонид Федун на конференция в Москва.

В същото време голямата петролна компания повиши своите прогнози за руското петролопроизводство през 2017-а и през 2018-а година до 555 млн. тона годишно спрямо 544 млн. тона за настоящата година. Според „Лукойл“ производството ще намалее слабо до 554 млн. тона през 2019-а и до 551 млн. тона през 2020-а година.

Не е ясно дали представените нови прогнози включват постигнатото по-рано през седмицата споразумение между основните износителки на петрол в световен план за намаляване на добивите през следващата година. В сряда (30-и ноември) Русия обеща като част от сделката на ОПЕК да намали постепенно своето производство с до 300 хиляди барела на ден през първата половина на следващата година.

Междувременно Русия обяви, че нейното производство на ценната суровина се е повишило леко през ноември до 11,21 млн. барела на ден, достигайки нов постсъветски връх.

Прогнозите на „Лукойл“ за повишение на руското производство през 2017-а и през 2018-а година, както и информацията, че петролните добиви в страната са нараснали през ноември до нов постсъветски връх, парират част от инвеститорския ентусиазъм, който беше в резултат на сделката на ОПЕК за намаляване на добивите, тъй като се поставя под съмнение прилагането на това споразумение.

Днес фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през януари 2017-а година се понижават с 0,86% към 50,62 долара за барел, след като в рамките на предходните 48 часа поскъпнаха с близо 7 долара до 51,80 долара – най-високо ниво от втората половина на октомври. Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през февруари 2017-а се понижават с 0,90% към 53,50 долара за барел, отстъпвайки от вчерашен връх около 54,50 нивото – най-високо ниво от края на август насам.

Въпреки днешното предпазливо понижение, петролните цени поскъпват през настоящата седмица с цели около 12% благодарение на решението на ОПЕК да намали от началото на следващата година своето производство с 1,2 млн. барела на ден до 32,5 млн. барела.

Източник: БНР