Лукашенко заяви, че е обсъдил с Путин въпросите за сигурността

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че миналата седмица заедно с руския президент Владимир Путин е обсъдил в Сочи въпросите за сигурността на Русия и Беларус, предаде РИА Новости.

„С президента Путин прекарахме сигурно по-голямата част от времето в обсъждане на тези важни въпроси за сигурността ни: всичко, което се случва на запад, всичко на юг във връзка с Украйна, Сирия – където положението е най-заплетено, отношенията на Русия с Турция… Обсъдихме икономическите въпроси, говорихме за всички тези проблеми, свързани със сигурността“, посочи Лукашенко.

По думите му ресурсът на Организация на Договора за колективна сигурност (съюз в рамките на Общност на независимите държави – ОНД, бел. ред.) не се използва на максимална степен.

„Това не е просто платформа, а организация, в която можем да действаме съвместно и да демонстрираме решителността си по въпроса със защитата на сигурността ни, сигурността на държавите, които членуват в организацията. И дори тези, които не са част от нея трябва, гледайки ни, да имат някаква надежда, че ще обезпечим тази сигурност, преди всичко на нашите съседи“, заяви Лукашенко на срещата с генералния секретар на Организация на Договора за колективна сигурност Николай Бордюжа, предава агенция „Белта“.

Държавният глава на Беларус отбеляза, че тези въпроси са били обсъдени и на срещата с руския премиер Дмитрий Медведев.