Луганск и Донецк ще проведат референдум за присъединяване към Днепропетровска област

Референдум за присъединяване към състава на област Днепропетровск ще се проведе в украинските области Донецк и Луганск на 11 май, съобщава агенция УНН.

„Създаденият днес междуобластен съвет на териториалните общини започна разглеждането на многобройни обръщения на ръководители на органи на местното самоуправление в Луганска и Донецка област към ръководството на Днепропетровската областна държавна администрация за включване на конкретни райони и населени пунктове в двете области в състава на Днепропетровска област“, посочва агенцията, цитирайки заместник-председателя на Днепропетровска областна държавна администрация по вътрешната политика Борис Филатов.

Руското външно министерство заяви, че предложението за допитване до народа по въпроса за единството и териториалната цялост на Украйна е бутафория и само ще задълбочи кризата в страната, предава Reuters.
Вчера украинският премиер Арсений Яценюк каза, че правителството ще внесе в парламента законопроект за провеждане на общонационално допитване на 25 май, когато в страната ще бъдат произведени и президентски избори.
Външнополитическото ведомство посочи също, че плановете са цинични, предвид военната операция на Киев „срещу собствения му народ“.