Луганск в очакване на хуманитарна помощ

Колона от 280 КАМАЗа с хуманитарни помощи за мирното население на Източна Украйна от Русия е спряла на няколко километра от границата с Луганска област в района на КПП «Изварино», предаде ИТАР-ТАСС.

Всички са в очакване на команда за тръгване, но по пътя е възникнало неочаквано препятствие – между Луганск и Краснодон, украински танкове са затворили пътя, който свързва Луганск с Русия чрез Изварино. В този район в момента вървят сражения между опълченците и украинските силови структури.

Вчера вечерта руското външно министерство призова двете враждуващи страни да прекратят огъня, за да може хуманитарния конвой да мине безпроблемно.

Същевременно, в Луганска област хуманитарната катастрофа придобива все по-големи размери. Опълченците са обезпокоени от факта, че трябва да хранят множество пленении украински бойци, докато сред мирното население буквално гладуват старци, деца и иинвалиди. Бойците на опълчението няколко пъти са предлагали на Киев, да се направи обмен на пленници – всички срещу всички, но отговор от киевските власти няма.

Освен това, опълченците съобщават, че в известния вече на цял свят «изварински котел», откъдето наскоро през Русия са бягали украински военни, се образува опасна епидемична обстановка. В момента в този район има хиляди погребани украински войници. Тъй като погребването им по разбираеми причини е ставало набързо и не дълбоко, в района стои ужасен смрад. Към всичко това, жегата през последните дни надвишава +37 градуса.
«Разбира се, че загиналите трябва да бъдат погребани както е редно, но в условията на война това е абсолютно невъзможно – няма кой», споделят опълченците. Те заявиха, че нямат нищо против Киев да изпрати доброволци с лопати и транспорт, които да се погрижат за телата на загиналите украински бойци, а при желание, останките им да бъдат изпратени на роднините.